Ostatnio dodane / zmodyfikowane rekordy:

Powłocznica sosnowa, Peniophora pini (Schleich.) Boidin 1956

więcej informacji...

Gołąbek różnobarwny, Russula versicolor Jul. Schäff. 1931

więcej informacji...

Lejkówka rzodkiewkowata, Clitocybe phaeophthalma (Pers.) Kuyper 1981

więcej informacji...

Czernidłowiec bladożółtawy, Coprinopsis marcescibilis (Britzelm.) Örstadius & E. Larss. 2008

więcej informacji...

Gołąbek lśniący, Russula nitida (Pers.) Fr. 1838

więcej informacji...

Smolucha świerkowa, Ischnoderma benzoinum (Wahlenb.) P. Karst. 1881

więcej informacji...

Strzępiak włókienkowaty, Inocybe fibrosoides Kühner 1933

więcej informacji...

Pieniążek drobniutki, Collybia cirrhata (Schumach.) Quél. 1872

więcej informacji...

Porokolczak mleczny, Irpex lacteus (Fr.) Fr. 1828

więcej informacji...

Czernidłaczek pniowy, Coprinellus truncorum (Scop.) Redhead, Vilgalys & Moncalvo 2001

więcej informacji...

Ostatnio komentowane rekordy:

Ostatnio dodane zdjęcia:





















 ForumBaza noclegowaOgłoszeniaCiekawe strony
    
Serwisy

- Strona główna

- Jeziora

- Bagna i torfowiska

- Rzeki, źródła i kanały

- Miejscowości

- Agroturystyka

- Zwierzęta

    nowości w dziale
    szukaj zwierząt
    Zwierzęta
      - ssaki(25) 
      - ptaki(87) 
      - gady(9) 
      - płazy(18) 
      - ryby(61) 
      - bezkręgowce
    piśmiennictwo(137) 
    galeria zdjęć(810) 
    komentarze(663) 

- Rośliny

- Glony

- Grzyby

- Las i łowiectwo

- Obszary chronione

- Krajoznawstwo

- Atrakcje regionu

- Szlaki turystyczne

- Filmy z regionu

- Nasza galeria

- Piśmiennictwo

Nowości
Ostatnie aktualizacje:
 - Powłocznica sosnowa
 - Gołąbek różnobarwny
 - Lejkówka rzodkiewkowata
 - Czernidłowiec bladożółtawy
 - Gołąbek lśniący
 - Smolucha świerkowa
 - Strzępiak włókienkowaty
 - Pieniążek drobniutki
 - Porokolczak mleczny
 - Czernidłaczek pniowy

nazwa: Ryś (Lynx lynx)« wróć
wersja do druku
dodaj komentarz
wygląd:Długość ciała 80-110 cm, kikutowaty ogon ma zaledwie 15-25 cm. Ubarwienie futra do żółtawoszarego po rudobrązowe, ciemne plamy mogą być zaznaczone ostro lub tylko słabo zarysowywać się, czarny koniec ogona. Koniuszki uszu z czarnymi pędzelkami włosów.
występowanie:W Polsce nielicznie we wschodniej części kraju i w Karpatach. Zwarte lasy o bogatym poszyciu z rozrzuconymi polanami i obszarami skalistymi.
tryb życia:Aktywny przeważnie o zmierzch i nocą, lokalnie i okresowo porusza się także w dzień. Dobrze, ale dość rzadko wspina się. Poza okresem godowym żyje samotnie.
pokarm:Ssaki - myszy, lubi sarny i zające, czasami także ptaki.
rozmnażanie:Okres godowy od lutego do marca, w miocie 2-4 ślepych i głuchych młodych porośniętych cienkim futrem. Pozostają prze rok przy matce.
komentarze (0):
Treść : 

 E-mail (wymagane) : 

Podpis (wymagane) : 

Przepisz kod z obrazka :




!!! Dziękujemy za wszystkie komentarze i czekamy na nowe - prosimy jednak o stosowanie polskich znaków oraz poprawność stylistyczną i gramatyczną tekstu.
!!! Przysyłane zdjęcia powinny być przygotowane wg ... następujących kryteriów



© Copyright 1996-2014 by Informator Turystyczno - Przyrodniczy. All Rights Reserved.
kontakt | statystyki | strona wygenerowana w 0.033sek.