Ostatnio dodane / zmodyfikowane rekordy:

Gamerki, Gamry, Giemarskie Jezioro

więcej informacji...

Leśne, 24_6, Gamerki Wielkie 2

więcej informacji...

Dłużek k. Bartołt

więcej informacji...

Czarne k. Ostródy

więcej informacji...

Czarne k. Łukty, 33_50

więcej informacji...

Bałtyń, Butówka

więcej informacji...

Woskówka czarkowa, Hymenoscyphus scutula (Pers.) W. Phillips 1887

więcej informacji...

Łysiczka drobna, Psilocybe crobula (Fr.) Singer 1962

więcej informacji...

Przewrotka wielka, Disciseda bovista (Klotzsch) Henn. 1903

więcej informacji...

Czernidłowiec wielkokapeluszowy, Coprinopsis macrocephala (Berk.) Redhead, Vilgalys & Moncalvo 2001

więcej informacji...

Ostatnio komentowane rekordy:

Ostatnio dodane zdjęcia:





















 ForumBaza noclegowaOgłoszeniaCiekawe strony
    
Serwisy

- Strona główna

- Jeziora

- Bagna i torfowiska

- Rzeki, źródła i kanały

- Miejscowości

- Agroturystyka

- Zwierzęta

    nowości w dziale
    szukaj zwierząt
    Zwierzęta
      - ssaki(25) 
      - ptaki(87) 
      - gady(9) 
      - płazy(18) 
      - ryby(61) 
      - bezkręgowce
    piśmiennictwo(137) 
    galeria zdjęć(939) 
    komentarze(672) 

- Rośliny

- Glony

- Grzyby

- Las i łowiectwo

- Obszary chronione

- Krajoznawstwo

- Atrakcje regionu

- Szlaki turystyczne

- Filmy z regionu

- Nasza galeria

- Piśmiennictwo

Nowości
Ostatnie aktualizacje:
 - Gamerki
 - Leśne
 - Dłużek k. Bartołt
 - Czarne k. Ostródy
 - Czarne k. Łukty
 - Bałtyń
 - Woskówka czarkowa
 - Łysiczka drobna
 - Przewrotka wielka
 - Czernidłowiec wielkokapeluszowy

nazwa: Ryś (Lynx lynx)« wróć
wersja do druku
dodaj komentarz
wygląd:Długość ciała 80-110 cm, kikutowaty ogon ma zaledwie 15-25 cm. Ubarwienie futra do żółtawoszarego po rudobrązowe, ciemne plamy mogą być zaznaczone ostro lub tylko słabo zarysowywać się, czarny koniec ogona. Koniuszki uszu z czarnymi pędzelkami włosów.
występowanie:W Polsce nielicznie we wschodniej części kraju i w Karpatach. Zwarte lasy o bogatym poszyciu z rozrzuconymi polanami i obszarami skalistymi.
tryb życia:Aktywny przeważnie o zmierzch i nocą, lokalnie i okresowo porusza się także w dzień. Dobrze, ale dość rzadko wspina się. Poza okresem godowym żyje samotnie.
pokarm:Ssaki - myszy, lubi sarny i zające, czasami także ptaki.
rozmnażanie:Okres godowy od lutego do marca, w miocie 2-4 ślepych i głuchych młodych porośniętych cienkim futrem. Pozostają prze rok przy matce.
komentarze (0):
Treść : 

 E-mail (wymagane) : 

Podpis (wymagane) : 

Przepisz kod z obrazka :




!!! Dziękujemy za wszystkie komentarze i czekamy na nowe - prosimy jednak o stosowanie polskich znaków oraz poprawność stylistyczną i gramatyczną tekstu.
!!! Przysyłane zdjęcia powinny być przygotowane wg ... następujących kryteriów



© Copyright 1996-2015 by Informator Turystyczno - Przyrodniczy. All Rights Reserved.
kontakt | statystyki | strona wygenerowana w 0.011sek.